1.1 Καλλιέργεια βαμβακιού: Ένας πλήρης οδηγός για τους παραγωγούς!
Η καλλιέργεια βαμβακιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Προκειμένου ο παραγωγός να πάρει μια ικανοποιητική παραγωγή και να έχει ποιοτικό προϊόν, είναι επιβεβλημένη η βασική και η επιφανειακή λίπανση σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.
Ωστόσο, μόνο αυτό δεν επαρκεί. Δηλαδή, απλά η προσθήκη αζώτου, φωσφόρου και καλίου μέσω του εδάφους. Ιδιαίτερα κρίσιμη και σημαντική καθίσταται η λίπανση στην καλλιέργεια του βαμβακιού και με διαφυλλικά λιπάσματα. Μέσω της διαφυλλικής λίπανσης, δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό να πετύχει πολλά παραπάνω σε σχέση με το αν εφαρμόσει μόνο το κλασικό πρόγραμμα λίπανσης. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προϊόντα, ο παραγωγός είναι σε θέση να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα τροφοπενίας, να ρυθμίσει το ύψος του φυτού και να ανεβάσει τις αποδόσεις του στο μέγιστο. Πολλά καρύδια με καλό βάρος και ποιοτική ίνα. Πώς όμως μπορεί να το πετύχει αυτό; Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από το τι σημασία έχουν τα βασικότερα θρεπτικά στοιχεία στην καλλιέργεια του βαμβακιού:
Περιεχόμενα
- 1.1 Καλλιέργεια βαμβακιού: Ένας πλήρης οδηγός για τους παραγωγούς!
- 1.2 Καλλιέργεια Βαμβακιού: Βασικά θρεπτικά στοιχεία.
- 1.3 ΑΖΩΤΟ (Ν):
- 1.4 ΦΩΣΦΟΡΟΣ (P):
- 1.5 ΚΑΛΙΟ (K):
- 1.6 ΜΑΓΝΗΣΙΟ (Mg):
- 1.7 ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (Zn):
- 1.8 ΜΟΛΥΒΔΑΙΝΙΟ (Mo):
- 2.1 Εκχυλίσματα Φυκών: Η σημασία τους στο βαμβάκι.
- 3.1 Έλεγχος ανάπτυξης στο βαμβάκι και η σημασία του.
- 4.1 Προτάσεις: Διαφυλλικά Λιπάσματα για την καλλιέργεια Βαμβακιού.
1.2 Καλλιέργεια Βαμβακιού: Βασικά θρεπτικά στοιχεία.
1.3 ΑΖΩΤΟ (Ν):
Το άζωτο αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο απαραίτητα μακροστοιχεία στην καλλιέργεια βαμβακιού! Κυριότερος σκοπός του είναι να εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις. Πιο συγκεκριμένα:
- Αυξάνει την ένταση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φυτών.
- Προωθεί τη βλαστική ανάπτυξη.
- Αυξάνει το δείκτη φυλλικής επιφάνειας και την περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλη.
- Αυξάνει τον αριθμό των καρυδιών και το βάρος τους, επιδρώντας έτσι θετικά στις αποδόσεις.
(Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας του βαμβακιού.)
Σε συνθήκες έλλειψης, τα φύλλα γίνονται χλωρωτικά, τα φυτά είναι καχεκτικά και φυσικά οι αποδόσεις είναι αρκετά μειωμένες. Ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμόζεται ορθολογική χρήση του αζώτου και να μην γίνονται υπερβολές. Σε περίπτωση υπερεπάρκειας, έχουμε υπερβολική βλαστομανία εις βάρος της καρποφορίας, προκαλείται ανθόπτωση και καρπόπτωση. Αν εφαρμοστεί δε, τέλη Ιουλίου, οψιμίζει πάρα πολύ την παραγωγή και την συγκομιδή του βαμβακιού.
1.4 ΦΩΣΦΟΡΟΣ (P):
Ο φώσφορος είναι ακόμα ένα απαραίτητο μακροστοιχείο για την καλλιέργεια βαμβακιού. Βοηθάει το βαμβακόφυτο να έχει καλή και πλούσια ανθοφορία, προωθεί τον σχηματισμό των σπόρων και την περιεκτικότητα του σπόρου σε έλαιο και πρωτεΐνες.
Πολύ σημαντικό είναι ότι συμβάλλει στη δημιουργία υγιούς ριζικού συστήματος, μεταφέρει ενέργεια μέσα στο φυτό και πρωιμίζει την παραγωγή, κάτι το οποίο είναι επιθυμητό. Ακόμη, καθιστά τα φυτά ανθεκτικά στην έλλειψη νερού και στο κρύο. Σε συνθήκες έλλειψης, η καλλιέργεια βαμβακιού αργεί στην ανθοφορία και η καρποφορία και τα φυτά ωριμάζουν πολύ όψιμα με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις.
Διαβάστε επίσης: Εμπειρία Παραγωγού: Θεαματική Αύξησή Παραγωγής Στο Σιτάρι!
1.5 ΚΑΛΙΟ (K):
Το κάλιο έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια βαμβακιού. Είναι το στοιχείο της ποιότητας αλλά και όχι μόνο. Οι λειτουργίες του είναι πολύ σημαντικές και πολυάριθμες.
Πιο συγκεκριμένα:
- Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη άριστης παραγωγής και ποιότητας.
- Αυξάνει το βάρος των καρυδιών και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίνας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο κατά την διάρκεια γεμίσματος του καρυδιού. - Βοηθάει στην φωτοσύνθεση και μεταφέρει τα προϊόντα αυτής στα αναπαραγωγικά όργανα του βαμβακιού.
- Ρυθμίζει την διαπνοή βοηθώντας τα φυτά να αξιοποιήσουν καλύτερα το νερό, σε συνθήκες έλλειψης.
Διαβάστε επίσης: Οργανική ουσία: Τι είναι και τι προσφέρει στις καλλιέργειες;
1.6 ΜΑΓΝΗΣΙΟ (Mg):
Αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιέργειας του βαμβακιού είναι το Μαγνήσιο καθώς αποτελεί συστατικό της χλωροφύλλης. Το φυτό φωτοσυνθέτει εντονότερα και τελικά το φύλλο διατηρείται καταπράσινο και πιο λειτουργικό. Επομένως, τα καρύδια θρέφονται καλύτερα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη παραγωγή τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Επιπλέον, συμμετέχει στο σχηματισμό αμινοξέων και πρωτεϊνών καθώς και στον μεταβολισμό του Φωσφόρου. Σε συνθήκες έλλειψης στην καλλιέργεια βαμβακιού, τα φυτά είναι καχεκτικά με μειωμένες αποδόσεις.
1.7 ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (Zn):
Ο σπουδαιότερος ρόλος του Ψευδαργύρου στην καλλιέργεια βαμβακιού είναι η σύνθεση τρυπτοφάνης, η οποία είναι πρόδρομος του ινδολολοξικού οξέος δηλαδή της αυξίνης. Ανεπάρκεια ψευδαργύρου που έχει ώς αποτέλεσμα την έλλειψη αυξίνης, οδηγεί στον περιορισμό της άυξησης των βλαστών. Επάρκεια ψευδαργύρου έχει ως αποτέλεσμα πλούσια ανθοφορία και καλύτερη καρπόδεση. Συμμετέχει στον μεταβολισμό των γιββερελινών αλλά και στην αξιοποίηση του Φωσφόρου. Επίσης, τα φυτά καθίστανται λιγότερο ευπαθή σε μυκητολογικές προσβολές.
1.8 ΜΟΛΥΒΔΑΙΝΙΟ (Mo):
Πέρα από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν πιο πάνω, ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο του οποίου η χρησιμότητα δεν είναι πολύ γνωστή στην καλλιέργεια του βαμβακιού, είναι το Μολυβδαίνιο. Παρόλο που χρειάζεται σε μικρές συγκεντρώσεις δεν παύει να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την βαμβακοκαλλιέργεια. Πιο συγκεκριμένα, το Μολυβδαίνιο συμβάλλει στην αζωτοδέσμευση καθώς συμμετέχει στον μεταβολισμό του αζώτου και στον σχηματισμό της χλωροφύλλης. Χάρη στο Μολυβδαίνιο έχουμε πλούσια, υγιή ανθοφορία και καλύτερη ποιότητα καρπών, καθώς καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό του πλεονέκτημα είναι ότι αυξάνει την αντοχή στην καλλιέργεια βαμβακιού σε ασθένειες.
2.1 Εκχυλίσματα Φυκών: Η σημασία τους στο βαμβάκι.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την σημαντική επίδραση που έχουν τα φύκια στις αποδόσεις της καλλιέργειας του βαμβακιού. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται εντατικά από τους παραγωγούς και όχι άδικα, διότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά! Το πόσο πολύ ωφελούν τα βαμβακόφυτα αλλά και άλλες καλλιέργειες έχει να κάνει και με το τι περιέχουν, αλλά και με το ότι λειτουργούν σαν Βιοδιέγερτες*. Είναι πλούσια σε αμινοξέα, και σε βιταμίνες της σειράς Β όπως π.χ ριβοφλαμίνη, θειαμίνη, Β 12 αλλά και βιταμίνη C.
Επίσης, περιλαμβάνουν και τις βασικές φυσικές ορμόνες, δηλαδή αυξίνες, γιββερελίνες και κυτοκινίνες. Αυτό σημαίνει ότι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και στην δημιουργία δυνατού ριζικού συστήματος. Εκεί αποδίδεται και η προαγωγή της φυτικής ανάπτυξης, στην άμεση δηλαδή ή έμμεση επίδραση των ορμονών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα φύκια βοηθούν τα φυτά να ξεπεράσουν το αβιοτικό στρες και να αναπτυχθούν απρόσκοπτα κάτω από συνθήκες ξηρασίας, υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασίων, συνθήκες αλατότητας κ.α. Είναι αδιαμφισβήτητη λοιπόν, η βελτιωμένη απόδοση, η φυτική τους ανάπτυξη και η γενικότερη ευρωστία των φυτών της καλλιέργειας βαμβακιού!
*(Οι βιοδιεγέρτες είναι μια κατηγορία προϊόντων, που λόγω του περιεχομένου τους σε ουσίες και μικροοργανισμούς, έχουν την ικανότητα να επιδρούν στη αύξηση και την ανάπτυξη των φυτικών οργανισμών. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν εκχυλίσματα φυκών, χουμικά και φουλβικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, χιτοζάνη, ανόργανες ενώσεις, μύκητες και βακτήρια. Χρησιμοποιούνται με σκοπό την αύξηση της ποιότητας αλλά και της ποσότητας παραγωγής της καλλιέργειας.)
3.1 Έλεγχος ανάπτυξης στο βαμβάκι και η σημασία του.
Στόχος μας στην καλλιέργεια του βαμβακιού είναι να δημιουργήσουμε βαμβακόφυτα ύψους περίπου ενός μέτρου. Ειδικά σε πολύ δυνατά χωράφια όπου τα βαμβάκια παίρνουν πολύ ύψος είναι απαραίτητη η επέμβαση με ανασχετικά ανάπτυξης. Αν αυτή η επέμβαση καθυστερήσει, τότε έχουμε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, ενώ η παραγωγή οψιμίζει και μειώνεται δραματικά. Γενικώς, στόχος είναι να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην βλάστηση και στην καρποφορία.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το φυτό να είναι λαίμαργο και με υπερβολικό φύλλωμα, γιατί σε αυτήν την περίπτωση το φυτό θα δημιουργήσει πολύ λίγα καρύδια. Το κλειδί λοιπόν για να έχουμε καλύτερη καρποφορία είναι να ρυθμίσουμε το ύψος του φυτού, και αυτο θα το πετύχουμε με εφαρμογή καλίου και φωσφόρου σε χηλική μορφή. Η εφαρμογή τους γίνεται στην καλλιέργεια βαμβακιού πριν την έναρξη της άνθησης. Έτσι, το φυτό φορτώνεται με καρύδια, δεν έχουμε βλαστομανία, αφού τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης μεταφέρονται στα καρύδια και δεν περισσεύουν για τα φύλλα.
4.1 Προτάσεις: Διαφυλλικά Λιπάσματα για την καλλιέργεια Βαμβακιού.
Οι εφαρμογές με διαφυλλικά λιπάσματα που έχει να σας προτείνει η εταιρία μας Sidiropoulos Fertilizers είναι το Super Cotton και είναι ιδανικό για το σταμάτημα του βαμβακόφυτου, την εντυπωσιακή αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας στην καλλιέργεια του Βαμβακιού.
Με την χρήση του διαφυλλικού λιπάσματος Super Cotton πετυχαίνουμε έντονη βραχυγονάτωση, δημιουργώντας καρύδια από πολύ χαμηλά. Αυτό είναι και το ζητούμενο φυσικά, αφού το 60 % της παραγωγής στο βαμβάκι το παίρνουμε από το ⅓ του ύψους του. Με το συγκεκριμένο σκεύασμα παράλληλα κάνουμε και θρέψη αφού περιέχει και Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Βόριο και Ψευδάργυρο. Πιθανόν, να χρειαστεί και δεύτερη εφαρμογή, ανάλογα με την ποικιλία της καλλιέργειας βαμβακιού που έχουμε, αλλά και φυσικά και το χωράφι.
Για οποιαδήποτε απορία και περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο τηλέφωνο 23310-29503 (Παρ-Δευ 8-16). Εναλλακτικά μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα πατώντας το μπλε κουμπάκι κάτω αριστερά. Φροντίστε μαζί με την ερώτηση σας να αφήσετε και κάποιο στοιχειό επικοινωνίας αν συνδεθείτε σαν επισκέπτης!
Αν σας άρεσε το άρθρο μας δείτε και άλλα άρθρα και Video από εμάς, όπως για παράδειγμα:
- ΣΚΑΣΙΜΟ ΚΕΡΑΣΙΩΝ: ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ.
- Βερτιτσίλιο στην Ελιά: Ένας πλήρης οδηγός για τους Ελαιοπαραγωγούς.Βερτιτσίλιο στην Ελιά: Ένας πλήρης οδηγός για τους Ελαιοπαραγωγούς.
- Τι είναι τα Φουλβικά και Χουμικά οξέα;
- Πυρηνόκαρπα Και Ποιότητα Καρπού: Ένας Πλήρες Οδηγός Και Οι Φετινές Δυσκολίες.
Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο youtube Sidiropoulos Fertilizers!