Διαφυλλικά λιπάσματα στην Ελιά: Για μετά την συγκομιδή!

ελαιώνας που έχει εφαρμοστει διαφυλλικό λίπασμα green power μετα την συγκομιδή

Διαφυλλικά λιπάσματα στην Ελιά: Για μετά την συγκομιδή!

Διαφυλλικά λιπάσματα στην Ελιά: Για μετά την συγκομιδή!

Οι εφαρμογές με διαφυλλικά λιπάσματα στην ελιά, για την νέα χρονιά, ξεκινάνε αμέσως μετά την συγκομιδή! Πριν αναλύσουμε γιατί είναι απαραίτητες όμως αυτές οι διαφυλλικές λιπάνσεις γνωστές και ως μετασυλλεκτικοί Ψεκασμοί θα πρέπει να δούμε το πως λειτουργεί το δέντρο μας μέσα στην χρόνια.

Λεπτομέρια απο ελαιώνα που έχει γίνει διαφυλλικό λίπασμα
Ελιά: Μετασυλλεκτικές εφαρμογές

Σημαντικό: Αν ψάχνεις πληροφορίες για διαφυλλικά λιπάσματα ελιάς για όλη την καλλιεργητική χρονιά, μπορείς να ενημερωθείς αναλυτικά από του γεωπόνους μας είτε μέσω μηνύματός είτε στα τηλέφωνα 23310-29503 ή 6983272492. Υπάρχει η δυνατότητα να σε ενημερώνουμε αναλυτικά για κάθε διαφυλλικό λίπασμα που προτείνουμε όταν έρχεται η περίοδος εφαρμογής του! Κάλεσέ μας και μάθε περισσότερα!

Ελιά: Πως λειτουργεί μέσα στην χρονιά


Η ελιά, όπως και όλα τα δέντρα, κατά την περίοδο της άνοιξης προκειμένου να αναπτύξουν την νέα βλάστηση, την ανθοφορία και την καρπόδεση, καταναλώνουν θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια. Αυτά τα έχουν αποθηκευμένα μέσα στους φυτικούς ιστούς, στην ρίζα και στα ξυλώδη μέρη αυτών. 

Σημαντικό: Τα φυτά γενικά αποθηκεύουν θρεπτικά στοιχεία κατά την περίοδο του φθινοπώρου, όσο ακόμη το έδαφος είναι ζεστό, για να τα χρησιμοποιήσουν την επόμενη άνοιξη κατά την νέα βλαστική περίοδο.

Ελαιώνας

Οι ελιές, καθώς και κάποια άλλα είδη φυτών, εξαιτίας της όψιμης συγκομιδής που έχουν, δεν προλαβαίνουν να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες θρεπτικών στοιχείων. 

Η εξάντληση του δέντρου σε επαρκείς ποσότητες θρεπτικών στοιχείων έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη ή την ολική απώλεια της παραγωγής για την επόμενη χρονιά. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε εξειδικευμένα διαφυλλικά λιπάσματα στην ελιά εκείνη την περίοδο. Η περίοδος μετά την συγκομιδή της ελιάς, μέχρι την ερχόμενη άνοιξη που θα ξεκινήσει η νέα βλάστηση, η ανθοφορία και η καρπόδεση, είναι πολύ σημαντική. Αυτή την περίοδο γίνεται η αναπλήρωση αποθεμάτων των δέντρων με θρεπτικά στοιχεία. 

Στάδιο ανθοφορίας

Την άνοιξη, η απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος είναι μειωμένη, επειδή το έδαφος είναι ακόμη κρύο και τα ΄δέντρα χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους εκείνη την εποχή. Επομένως, η έγκαιρη αναπλήρωση των αποθεμάτων (Διαφυλλικά λιπάσματα στην ελιά – μετασυλλεκτικοί ψεκασμοί) προετοιμάζει τα δέντρα της ελιάς για την επόμενη περίοδο ανάπτυξης. Εκεί ακριβώς στοχεύει η εφαρμογή θρεπτικών στοιχείων την περίοδο αμέσως μετά την συγκομιδή. Με τα διαφυλλικά λιπάσματα στην ελιά για μετά την συγκομιδή περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό η ακαρπία των δέντρων εξισορροπώντας έτσι την παραγωγή κάθε χρονιά.

Άλλοι παράγοντες μειωμένης καρπόδεσης

Η μειωμένη καρπόδεση και η ακαρπία των δέντρων, οφείλεται βέβαια αρκετές φορές και σε άλλους παράγοντες. Τέτοιοι είναι:

  1. Ο κακός καιρός.
  2. Οι βροχές.
  3. Ο παγετός.
  4. Η έλλειψη ικανοποιητικής εδαφικής ή ατμοσφαιρικής υγρασίας.
  5. Άλλοι παράγοντες όπως ο ζεστός χειμώνας που έχει σαν συνέπεια την μη συμπλήρωση σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 7 βαθμούς. 
Εικόνα: Ελιά σε ελαιόνα

Σημαντικό: Την χρονιά που δεν αναμένεται πολύ παραγωγή, να μην γίνεται αυστηρό κλάδεμα των δέντρων, διότι έτσι περιορίζεται και η μειωμένη έστω παραγωγή, αλλά εξωθείται το δέντρο στο να παράξει πολλούς λαίμαργους βλαστούς

Η εφαρμογή διαφυλλικών λιπασμάτων στην ελιά μετασυλλεκτικά με στοιχεία και ιχνοστοιχεία όπως Φώσφορο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Βόριο και Ψευδάργυρο είναι ο καταλληλότερος τρόπος αυτήν την εποχή για μέγιστη απορρόφηση και αποθήκευση από τα δέντρα. 

Λεπτομέρεια από φορτωμένη με καρπούς ελιά

Η προσθήκη αζώτου αυτήν την περίοδο δεν ενδείκνυται διότι κάνει τα δέντρα της ελιάς ευάλωτα στους παγετούς και για αυτό πρέπει να γίνεται νωρίτερα ή την άνοιξη λίγο πριν την ανθοφορία. Σε χωράφια μάλιστα όπου έγινε μεγάλη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων κατά την καλλιεργητική περίοδο η όψιμη εφαρμογή του πρέπει να αποφεύγεται. 

Η εφαρμογή αυτών των θρεπτικών στοιχείων δεν πρέπει να γίνεται πριν την συγκομιδή. Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί να διαταράξει την ομαλή ωρίμανση των καρπών.

Πρόσληψη, αποθήκευση και ο ρόλος των θρεπτικών στοιχείων

Πώς όμως γίνεται η πρόσληψη και η αποθήκευση? Ποιος είναι ο ρόλος των θρεπτικών στοιχείων στην ελιά? Όλα τα θρεπτικά στοιχεία (Ν, Ρ, Κ, Mg, B, Zn) απορροφούνται και αποθηκεύονται στις ρίζες και στα ξυλώδη μέρη του φυτού. Παρακάτω θα αναφέρουμε περιληπτικά τον ρόλο του κάθε στοιχείου.

 4+1 θρεπτικά στοιχεία για την Ελιά.

Αζωτο

Το Άζωτο αποθηκεύεται στους φυσικούς ιστούς κυρίως υπό την μορφή πρωτεΐνης. Η ύπαρξη επαρκούς ποσοστού αποθηκευμένου Αζώτου στα δεντρά είναι μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη της νέας βλάστησης και της ανθοφορίας. Η απορρόφηση του από το έδαφος νωρίς την άνοιξη είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Φώσφορος

Εικόνα με το στοιχείο του φωσφόρου
Φώσφορος

Ο Φώσφορος ωθεί το δέντρο στον σχηματισμό ανθοφόρων ματιών και τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια. Αυτή είναι εντελώς αναγκαία στην διαδικασία της γονιμοποίησης και της καρπόδεσης.

Κάλιο

Εικόνα με το στοιχείο του καλίου
Κάλιο

Το Κάλιο σαν δομικό υλικό, αυξάνει την αντοχή των δέντρων και των ανθέων της ελιάς στον παγετό, όταν αυτό βρίσκεται σε επάρκεια.

Μαγνήσιο

Εικόνα με το στοιχείο του μαγνησίου
Μαγνήσιο

Το Μαγνήσιο είναι σημαντικό στοιχείο, διότι συμμετέχει στον σχηματισμό της χλωροφύλλης. Η χλωροφύλλη είναι απαραίτητη για την σύνθεση των οργανικών ενώσεων με την χρήση της ηλιακής ενέργειας.

Βόριο

Εικόνα με το στοιχείο του βορίου
Βόριο

Το Βόριο επίσης είναι ιδιαίτερα απαραίτητο στοιχείο στην διαδικασία του σχηματισμού ανθοφόρων ματιών και όχι φυλλοφόρων. Συμβάλει επιπλέον και στην διαδικασία της γονιμοποίησης, καθώς συμμετέχει στην ποιότητα και στην ποσότητα της γύρης. Η επάρκεια βορίου ενισχύει την διάρκεια υποδεκτικότητας του στίγματος και γενικά αυξάνει τη διάρκεια ζωής των ανθέων. 

Ψευδάργυρος

Εικόνα με το στοιχείο ψευδάργυρος
Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος τέλος είναι πολύ σημαντικός, διότι συμμετέχει στην σύνθεση της τρυπτοφάνης, που είναι πρόδρομος της αυξίνης. Η έλλειψη Zn έχει σαν συνέπεια την καχεκτική ανάπτυξη της βλάστησης των καρπών.

Μετασυλλεκτικοί Ψεκασμοί και Διαφυλλικά Λιπάσματα στην ελιά

Οι μετασυλλεκτικοί ψεκασμοί στην ελιά βοηθούν στην αναπλήρωση και την εξισορρόπηση των θρεπτικών στοιχείων που αφαιρέθηκαν κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. 

Η γνώση και η εμπειρία μας, μας έδειξαν ότι, οι μετασυλλεκτικοι ψεκασμοί στην ελιά  είναι απαραίτητοι για να έχουμε μια νέα επιτυχημένη και με τις λιγότερες απώλειες χρονιά.

Διαφυλλικό λίπασμα στην ελιά green Power
Green Power στην ελιά για μετά την συγκομιδή!

Green Power: Διαφυλλικό λίπασμα για μετα την συγκομιδή!

Το διαφυλλικό λίπασμα στην ελιά Green Power είναι εμπλουτισμένο με Φώσφορο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Βόριο και Ψευδάργυρο και είναι ειδικά μελετημένο και προσαρμοσμένο ακριβώς για αυτές τις ανάγκες των δέντρων.

Πότε γίνεται η εφαρμογή του?

Η εφαρμογή του διαφυλλικού λιπάσματος Green Power στην ελιά γίνεται μετά την συγκομιδή του καρπού. Με αυτό τον τρόπο αναπληρώνουμε ένα μέρος τον θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων πίσω στο φυτό. Η ελιά, στην συγκεκριμένη περίοδο θα αποθηκεύσει τα συστατικά αυτά μέσα στο ξύλο και στις ρίζες. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική καθώς το φυτό τους κρύους μήνες δεν μπορεί να απορροφήσει ιχνοστοιχεία από το έδαφος.

Τι πετυχαίνουμε με την αποθήκευση στοιχείων?

Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο θα έχουν οι ελιές μας αποθήκη ενέργειας για την νέα χρονιά! Με την εφαρμογή του διαφυλλικού λιπάσματος Green Power στην ελιά εξασφαλίζουμε αυτά τα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή και σωστή λειτουργεία του φυτού! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ελιά μας με την νέα χρονιά να ξεκινήσει πιο δυναμικά. Θα έχει μέγιστη παραγωγή την χρονιά που αναμένουμε μεγάλη παραγωγή. Παράλληλα θα μειώσουμε κατά πολύ το φαινόμενο της Παρενιαυτοφορίας* στην ελιά παίρνοντας έτσι ικανοποιητική παραγωγή κάθε χρόνο!

Διαφυλλικό λίπασμα για μετά την συγκομιδή για Ακτινίδιο, ελιά και ξινά
Green Power για ελιές, ακτινίδια και ξινά!

Παρενιαυτοφορία είναι το φαινόμενο όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία και παράγει ικανοποιητικά, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομα πτώση της παραγωγής. Αυτή δεν οφείλεται σε παθολογικά ή σε κλιματολογικά αίτια, αλλά λόγω κατανάλωσης σε μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών αποθεμάτων.

Ποια είναι η δοσολογία του Green Power?

Η δοσολογία του διαφυλλικού λιπάσματος Green Power στην ελιά είναι: 5 κιλά στον τόνο για 10 στρέμματα ή 500 γραμμάρια το στρέμμα. Συνδυάζεται με τους χαλκούς και εμείς προτείνουμε την εφαρμογή του με το Agri Best Χαλκού με 2 λίτρα στον τόνο.

Πως μπορώ να το προμηθευτώ?

Επικοινωνήστε με τους γεωπόνους μας με τους εξής τρόπους:

  1. Μέσω του chat μας κάτω αριστερά το μπλε το κουμπάκι (Αφήστε κάποιο στοιχείο επικοινωνίας σε περίπτωση που αργήσουμε να σας απαντήσουμε για να σας καλέσουμε)
  2. Μέσω facebook με μήνυμα: https://www.facebook.com/sidiropoulosfertilizers
  3. Μέσω email: Info@agrosidiro.gr
  4. Μέσω τηλεφώνου : 23310-29503 ή 6983272492

Άλλα άρθρα για την ελιά:

Αν σας άρεσε το άρθρο μας δείτε επίσης:

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΕΩΠΟΝΟΥ-ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΫ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΕΛΑΙΩΝΑ ΜΕ ΒΕΡΤΙΣΙΛΙΟ!

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ: 4+1 ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΒΕΡΤΙΤΣΙΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ: ΕΝΑΣ ΠΛΗΡΕΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ.

Related posts

Αποτελέσματα παραγωγών στα Ακτινίδια. Λίπανση Ακτινιδιάς

Λίπανση Ακτινιδιάς: Αποτελέσματα Παραγωγών σε Ακτινίδια με Organic Max!

1.1 Λίπανση Ακτινιδιάς: Αποτελέσματα Παραγωγών σε Ακτινίδια με Organic Max! Η λίπανση της Ακτινιδιάς είναι ένα μεγάλο κομμάτι για τους Ακτινιδοπαραγωγούς. To Organic Max και η καθοδήγηση της Sidiropoulos Fertilizers τους έχει λύσει πραγματικά...

Περισσότερα
Αποτελέσματα πριν και μετά στο ακτινίδιο με organic max

Μαρτυρία Παραγωγού: “Βρήκα την λύση για τα Ακτινίδια!”

“Βρήκα την λύση για τα Ακτινίδια!” “Βρήκα την λύση για τα Ακτινίδιά μου” μας αναφέρει χαρούμενος ο παραγωγός Ακτινιδιάς κ.Τάσος. Μια λύση που πραγματικά δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να βρει μιας και είχε δοκιμάσει τα...

Περισσότερα
Μαρτυρία παραγωγού με ακτινίδια. ΤΟ καλύτερο το Organic max

 Μαρτυρία Παραγωγού: “Το καλύτερο για το Ακτινίδιο”

Μαρτυρία Παραγωγού: “Το καλύτερο για το Ακτινίδιο” “Το καλύτερο για το Ακτινίδιο” συμπεραίνει ο παραγωγός Ακτινιδιάς κ.Θεόφιλος. Συμπέρασμα καθόλου υπερβολικό καθώς στο κτήμα του, που βρίσκεται στην επισκοπή Νάουσας, έχει δοκιμάσει άπειρα σκευάσματα για...

Περισσότερα

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώστε άμεσα με τα τελευταία νέα μας