Καλλιέργεια της ελιάς: 4+1 θρεπτικά στοιχεία για την ελιά.

Καλιεργειά τησ ελιασ.ελια.ιχνοστοιχεια για την ελια.απαραιτητα στοιχεια για την ελια.συμβουλες για την καλιεργεια της ελιασ.sidiropoulos fertilizers.τι λιπασμα θελει η ελια.βοριο στην ελια.ασβεστιο στην ελια.τροφοπενιεσ ελιασ.ποτε ριχνουμε βοριο στην ελια.τι λιπασματα θελει η ελια

Καλλιέργεια της ελιάς: 4+1 θρεπτικά στοιχεία για την ελιά.

Καλλιέργεια της ελιάς: 4+1 θρεπτικά στοιχεία για την ελιά.

Δες για την καλλιέργεια της ελιάς και τα ιχνοστοιχεια, λιπάσματα (Βόριο) και στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ελιά. sidiropoulos fertilizers.

1.1 Εισαγωγή: Λίγα λόγια για την καλλιέργεια της ελιάς.

Η καλλιέργεια της ελιάς ανήκει στα υποτροπικά είδη και από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποτελεί μια πολύ σημαντική κερδοφόρα καλλιέργεια.

Η Ελιά για να αναπτυχθεί και να δώσει καλή σοδειά χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: το κατάλληλο κλίμα και έδαφος, η ύπαρξη εδαφικής και ατμοσφαιρικής υγρασίας και οι κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες. Σαν καλλιεργητικές φροντίδες εννοούμε το σωστό κλάδεμα, επαρκής άρδευση, καταπολέμηση εχθρών – ασθενειών – ζιζανίων και φυσικά η κατάλληλη λίπανση.

Ποια είναι όμως τα απαραίτητα για την καλλιέργεια της ελιάς στοιχειά που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε στην λίπανση μας; Παρακάτω θα αναλύσουμε τα 5 απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ελιά και τον ρόλο τους.

Η καλλιέργεια της ελιάς χρειάζεται βόριο και Ψευδάργυρο.

1.Άζωτο

Το πρώτο κατά σειρά θρεπτικό στοιχείο είναι το Άζωτο (Ν), το οποίο κατέχει

καθοριστική συμβολή στην βλάστηση και την παραγωγή. 

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Το Άζωτο (Ν) αυξάνει την παραγωγή με την αύξηση του αριθμού και το βάρους των καρπών.
 2. Προάγει την γρήγορη ανάπτυξη της ανοιξιάτικης βλάστησης πράγμα που είναι πολύ σημαντικό στις ξηροθερμικές περιοχές.
 3. Ενισχύει την ανάπτυξη των ανθέων και την κομπόδεση.
 4. Μειώνει την παρενιαυτοφορία*. 

*Με τον όρο παρενιαυτοφορία εννοούμαι  το φαινόμενο όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία  και παράγει ικανοποιητικά, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομα πτώση της παραγωγής που δεν οφείλεται σε παθολογικά ή σε κλιματολογικά αίτια αλλά λόγω κατανάλωσης σε μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών αποθεμάτων. Μείωση της έντασης του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας μπορεί να γίνει με κατάλληλες τεχνικές κλαδέματος και λίπανσης από τον παραγωγό.

Η καλλιέργεια της ελιάς και συμβουλές για την καλλιέργειά της.

2.Κάλιο

Στο νούμερο δύο έχουμε το Κάλιο (Κ). Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για την καλλιέργεια της ελιάς. Η έλλειψη του μειώνει άμεσα την παραγωγή, την ποιότητα και την περιεκτικότητα των καρπών σε λάδι. Αντίθετα, όμως η επάρκεια Καλίου έχει ως αποτέλεσμα :

 1. Αύξηση του μεγέθους των καρπών.
 2. Αύξηση της περιεκτικότητας των καρπών σε λάδι.
 3. Ρύθμιση της απορρόφησης, της διακίνησης και της συγκράτησης του νερού μέσα στο φυτό.
 4. Αύξηση της αντοχής των δέντρων σε δυσχερείς συνθήκες όπως παγετός, καύσωνας, ξηρασία, ασθένειες και έντομα.

Για αύξηση μεγέθους και παραγωγής στους καρπούς σου χρησιμοποίησε το διαφυλλικό λίπασμα Level Up!

Καλιεργειά τησ ελιασ.ελια.ιχνοστοιχεια για την ελια.απαραιτητα στοιχεια για την ελια.συμβουλες για την καλιεργεια της ελιασ.sidiropoulos fertilizers.τι λιπασμα θελει η ελια.βοριο στην ελια.ασβεστιο στην ελια.τροφοπενιεσ ελιασ.ποτε ριχνουμε βοριο στην ελια.τι λιπασματα θελει η ελια

3.Φώσφορος

Ο φώσφορος συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό λειτουργιών στην ελιά και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ειδικά στις βρώσιμες ποικιλίες. Ο Φώσφορος είναι απαραίτητος διότι: ενισχύει τον αριθμό, το μέγεθος και το βάρος των καρπών.  Μάθε περισσότερα για το στοιχείο του Φωσφόρου εδώ!

4.Βόριο

Ότι αφορά τα Ιχνοστοιχεία, στην καλλιέργεια ελιάς ιδιαίτερη σημασία έχει το Βόριο (Β), διότι έχει άμεση σχέση με την γονιμότητα των δέντρων και η έλλειψη του είναι η συχνότερη τροφοπενία της ελιάς.

Η έλλειψη Βορίου μπορεί να προκαλέσει:

 1. Ξήρανση κλαδίσκων και κορυφών με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πλάγιων βλαστών υπό μορφή ‘’σκούπας’’
 2. Μικροφυλλία σε σχήμα ροπάλου.
 3. Σχηματισμό μόνο ξυλοφόρων βλαστών και οχι ανθοφόρων.
 4. Καρπόπτωση.

Η ανάγκη για προσθήκη Βορίου στην καλλιέργεια της ελιάς κρίνεται απαραίτητη σε εδάφη όπως:

    • Ασβεστούχα εδάφη.

    • Ξηρά εδάφη.

    • Όξινα εδάφη υγρών περιοχών.

    • Φτωχά εδάφη σε οργανική ουσία

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την οργανική ουσία κάνε click εδώ!

Η θεραπεία της έλλειψης Βορίου σε ιδανικά εδάφη είναι εύκολη με προσθήκη κρυσταλλικών λιπασμάτων Βορίου. Αντίθετα, στις περιπτώσεις προβληματικών εδαφών όπως αναφέραμε παραπάνω, η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι με την χρήση διαφυλλικών λιπασμάτων μέσω των διαφυλλικών ψεκασμών. 

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον ρόλο του Βορίου στα φυτά κανε click εδώ!

Τα πεντε σημαντικότερα στοιχεία για την καλλιέργεια της ελιάς

5.Ψευδάργυρος

Κλείνοντας δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός της λίστας μας τον Ψευδάργυρο (Zn), ο οποίος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την καλλιέργεια της ελιάς. Πιο συγκεκριμένα, ο Ψευδάργυρος (Zn):

 1. Ενισχύει την αύξηση της βλάστησης.
 2. Ενισχύει την ανθοφορία.
 3. Ενισχύει την καρπόδεση.
 4. Αυξάνει την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον ρόλο του Ψευδαργύρου στα φυτά κάνε click εδώ!

Πληροφορίες για την καλλιέργεια της ελιάς. Ελαιώνας από ψηλά

Στοιχεία που αξίζει να αναφερθούν.

Πέρα αυτών των 5 βασικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων που αναφέραμε παραπάνω αξίζει να αναφέρουμε και το στοιχείο Ασβέστιο (Ca) καθώς η καλλιέργεια της ελιάς απορροφά σημαντικές ποσότητες του στοιχείου αυτού.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον ρόλο του Ασβεστίου στα φυτά κάνε click εδώ!

Το Ασβέστιο (Ca) μαζί με το Χαλκό (Cu), τον Σίδηρο  (Fe), το Μαγνήσιο (Mg) και το Μαγγάνιο (Mn) αποτελούν σημαντικά στοιχεία ως δομικά υλικά τα οποία με την σειρά τους ενισχύουν την σωστή ανάπτυξη της καλλιέργειας της ελιάς.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα παρακολουθήσεις την παρουσίαση του Γεωπόνου Κουτζημπασόπουλου Θωμά για τα 5 απαραίτητα στοιχεία για την καλλιέργεια της ελιάς

Related posts

Αποτελέσματα παραγωγών στα Ακτινίδια. Λίπανση Ακτινιδιάς

Λίπανση Ακτινιδιάς: Αποτελέσματα Παραγωγών σε Ακτινίδια με Organic Max!

1.1 Λίπανση Ακτινιδιάς: Αποτελέσματα Παραγωγών σε Ακτινίδια με Organic Max! Η λίπανση της Ακτινιδιάς είναι ένα μεγάλο κομμάτι για τους Ακτινιδοπαραγωγούς. To Organic Max και η καθοδήγηση της Sidiropoulos Fertilizers τους έχει λύσει πραγματικά...

Περισσότερα
Αποτελέσματα πριν και μετά στο ακτινίδιο με organic max

Μαρτυρία Παραγωγού: “Βρήκα την λύση για τα Ακτινίδια!”

“Βρήκα την λύση για τα Ακτινίδια!” “Βρήκα την λύση για τα Ακτινίδιά μου” μας αναφέρει χαρούμενος ο παραγωγός Ακτινιδιάς κ.Τάσος. Μια λύση που πραγματικά δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να βρει μιας και είχε δοκιμάσει τα...

Περισσότερα
Μαρτυρία παραγωγού με ακτινίδια. ΤΟ καλύτερο το Organic max

 Μαρτυρία Παραγωγού: “Το καλύτερο για το Ακτινίδιο”

Μαρτυρία Παραγωγού: “Το καλύτερο για το Ακτινίδιο” “Το καλύτερο για το Ακτινίδιο” συμπεραίνει ο παραγωγός Ακτινιδιάς κ.Θεόφιλος. Συμπέρασμα καθόλου υπερβολικό καθώς στο κτήμα του, που βρίσκεται στην επισκοπή Νάουσας, έχει δοκιμάσει άπειρα σκευάσματα για...

Περισσότερα

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώστε άμεσα με τα τελευταία νέα μας